I jagten på fuld tilgængelighed, kan man inddele brugerne i fire kategorier, som adskiller sig efter behov og udfordring.

Når vi taler om tilgængelighed, inddeler vi typisk handicap i fire kategorier. Nedenfor gennemgår jeg de forskellige typer handicap, og hvilke behov de medfører.

Er det første gang du studser over tilgængeligheds-begrebet? Her kan du læse, hvorfor det er vigtigt

Synshandicap

Når jeg siger synshandicap, vil de fleste nok tænke på blindhed, men der er mange andre måder, at have et synshandicap:

 • Blindhed: Denne målgruppe er afhængige af skærmlæsere (f.eks. JAWS eller VoiceOver). Udover at læse indholdstekst op, er brugerne afhængig af en gennemtænkt strategi for tagging af indholdselementer i frontend-koden. Derudover anvender de keyboardet til at navigere med.
 • Stærkt svagtsyn: Nogen kan have så dårligt syn, at det ikke er nok at zoome ind, og de bruger måske en kombination af zoomfunktion og skærmlæser.
 • Svagtsyn (inkl. seniorer): Med ‘almindeligt’ svagtsyn er man afhængig af, at indhold er læsbart med passende skriftstørrelser og tydelig kontrast mellem farver. Det gennemsnitlige menneske begynder at opleve forringet syn i en alder af 42 år, så derfor påvirker synshandicap en meget stor gruppe.
 • Tunnelsyn: Disse brugere kan kun se en lille del af indholdet på samme tid. De er derfor afhængige af, at indhold og navigation, der har en relation til hinanden, er i nærheden af hinanden. Hvis man f.eks. trykker på en søgefunktion oppe i højre hjørne, og et søgefelt dukker op midt på siden, er det ikke sikkert, at de vil opdage, hvad der er sket.
 • Farveblindhed: Farveblinde vil have svært ved at adskille visse farver, og derfor er det vigtigt, du tager højde for det, når du anvender farver f.eks. hvis du skriver med én farve ovenpå en anden, eller du anvender en farve til at signalere noget bestemt.

 

Hørehandicap

Denne gruppe er heldigvis dem, der er lettest at servicere. Brugere, som enten er hørehæmmede eller blinde er afhængige af få tiltag:

 • Undertekster på videoer
 • Live-tekster, hvis der streames live videoer
 • Transskribering af videoer

OBS! Brugere, der er født med døvhed kan have svært ved at læse. Se hvordan de giver brugere med hørehandicap ekstra hjælp ved at tilføje mulighed for tegnsprog på særlige ord på Borger.dk

 

Motorisk handicap

Ligesom med synshandicap, er der flere forskellige typer måder at leve med et motorisk handicap:

 

 • Dårlig motorik i hænderne: Brugere der lider af essentiel tremor (rysten), Parkinsons og lignende, kan have svært ved eller slet ikke være i stand til at bruge en mus. Brugere, der stadig anvender en mus, har brug for store klikbare områder, der ikke er alt for tæt på hinanden for at undgå fejl. Brugere, der slet ikke kan anvende en mus, har brug for at kunne navigere med keyboardet. Det er derfor vigtigt at lægge en gennemtænkt strategi for, hvordan man navigerer i løsningen med keyboard.
 • Dårlig motorik i hele kroppen: Her er der tale om brugere, som lider af muskelsvind, spastisk lammelse og lignende. De kan hverken bruge mus eller keyboard, og er afhængige af særlige hjælpemidler som switch controls, ‘eye control’, kameragenkendelse, ‘sip-and-puff’ og/ eller stemmekommandoer.

Se hvordan en bruger med motorisk handicap spiller Xbox med switch controls

Se hvordan en bruger med motorisk handicap anvender en iPad med switch controls 

Læs mere om, hvordan disse særlige værktøjer fungerer

 

Kognitivt handicap

Dette handicap er nok det sværeste at håndtere, da det kommer i så mange afskygninger. Nedenfor følger en række at de hyppigste eksempler, og hvad du skal være opmærksom på.

 • Manglende koncentration: Brugere med ADHD eller andre lidelser, der påvirker koncentrationsevnen, har svært ved at overskue indhold, hvis der er for meget aktivitet, der kræver opmærksomhed. Derfor er det vigtigt at gøre indholdet overskueligt og uden for mange distraktioner. Det er også en dårlig idé at anvende animationer eller videoer, der bevæger sig automatisk.
 • Epilepsi: Ligesom ADHD, er denne gruppe følsomme overfor ting der bevæger sig. Her er der dog tale om ting der blinker med en høj frekvens, da det kan udløse et anfald.
 • Ordblindhed: For at hjælpe denne målgruppe så godt på vej som muligt, bør man fokusere på, at skære teksten så meget ind til benet som muligt. Herudover er ordblinde brugere tilbøjelige til, at zoome in på tekstafsnit, for at fokusere på mindre områder ad gangen. Det vil derfor være en fordel at lave meget luft mellem diverse indholdselementer. 

Se hvilke skrifttyper der fungerer bedst til ordblindhed

Tilgængelighed er ikke kun for folk med handicap

Selvom nogle kan have et permanent handicap, der begrænser dem i ét eller andet omfang, kan der også opstå midlertidige begrænsninger eller situationelle begrænsninger, som du naturligvis også skal være opmærksom på. 

Nedenfor kan du se en infograf over det som Microsoft kalder for ‘persona spektret’.

Har du brug for hjælp? Prøv vores tilgængelighedspanel.

Hos Peytz & Co har vi specialiseret os i tilgængelighed. Vi udvikler tilgængelige løsninger for vores offentlige kunder, og derudover tilbyder vi også at lave tilgængelighedstjek og tilgængelighedstest. Vi har oprettet et brugerpanel udelukkende for brugere med handicap, som vi nemt kan hive fat i for at lave tilgængelighedstest.

Har du spørgsmål, eller skal du bruge hjælp til at blive tilgængelig, så skriv eller ring til specialist Anja Flebbe eller kontaktdirektør Bo Mikael.