Skip to main content

WordCamp 2023

Vores kollegaer fra WordPress-teamet har været til WordCamp 2023. Her er de vigtigste take aways fra konferencen.

Kontakt

Jesper V. Nielsen Udvikler WordPress

Status på sikkerhed i WordPress - data fra 2022

WordPress’s eco system er mere sikkert end det nogensinde har været før. Vi ser flere rapporterede sikkerheds issues end før. Men det er en god ting, for det betyder at de fundne issues bliver håndteret, eller at plugins’ne bliver lukket. Der er kommet flere “white hat” hackers (etiske hackere), der har fokus er på at håndtere eventuelle sikkerheds-issues, fremfor at udnytte dem.

I fremtiden vil vi se flere plugins blive lukket - især små plugins. Derfor vil der komme en opgave med at identificere hvilke løsninger, dette vil påvirke, så vi efterfølgende kan hjælpe og vejlede vores kunder omkring hvilke alternativer, der findes.

New CSS features

Fellyph Cintra holdt en talk omkring nogle af de nye features, der er introduceret i CSS (det som sørger for layout, farver, fonte, størrelser mv. på et website). 

Der er kommet en masse nye funktionaliteter til, og flere af dem er allerede understøttet.

  • The dialog element
  • container queries
  • @layer,
  • CSS @properties
  • The new “has” selector
  • Viewport size unit
  • Ressource: baseline-features
  • Tools: Testing browser compatibility

En interessant pointe fra Fellyph Cintra's talk var omkring historikken omkring at browsere. Dengang hvor Internet Explore blev anvendt (i dag er den erstattet af Microsoft Edge) var det “det vilde vesten”. Browsere opførte sig lidt som de ville, og udviklere var derfor nødsagte til konstant at sørge for at nye features, kunne understøtte websitet. Det var en svær og tung process.

I dag ser det helt anderledes ud, og der er et større samspil mellem browserne og de features, der skal implementeres, så det er nemmere at tage nye funktionaliteter i brug. Det  ses ved at det som tidligere var “standard” og “hackish” løsninger for 5 år siden, nu er udfaset, da der er kommet ordentlig understøttelse i browserne.

10 things that all WordPress plugin developers should

På denne talk med David Artiss fik vi en masse gode pointer, men de var mest henvendt til udviklere af plugins, som ligger deres generiske plugins ud på f.eks. wordpress.org, så andre kan bruge dem.

En af de vigtigste pointer var, at man ikke skal overtage brugerflowet inde i WordPress admin, man skal undgå at lave egne UI’s, og overveje over sine menupunkter nøje i WordPress admin interfacet.

Gutenberg collaborative editing experience

Dawid Urbański fortalte om nogle af de nyere ting som Gutenberg-teamet fokuser på, f.eks. “arbejdsgange” og “brugerflows”. Herunder hvordan flere redaktører kan arbejde sammen på websitet. Dawid Urbański fortalte også, at vi måske kommer til at se at Gutenberg i fremtiden, vil kunne understøtte at man kan sidde flere redaktører samtidig og arbejde på en artikel - præcis som man kender det fra Google Docs eller Microsoft 365.

Enable truly global use of your code – avoid the typical i18n pitfalls

Tor-Björn Fjellner fortalte på sin talk om en masse do’s and don'ts ift oversættelsesprocesserne. Mange fejl kan nemlig nemt undgåes, hvis udviklere har en bedre forståelse af oversættelsesprocesserne, og hvordan forskelle mellem engelsk og  andre sprog kan gør det umuligt at oversætte dine strenge korrekt. Det er lidt en genganger på WordCamp Europe, da sproghåndtering som koncept er svært. Sprog kan være meget forskellige, så det kan være nødvendigt at have værktøjer, til at hjælpe udviklerne. 

WordPress and enterprise

WordPress og Enterprise løsninger har med god grund sin berettigelse. På denne paneldebat, blev der drøftet lidt omkring hvordan man håndtere enterprisekunder, der stiller andre krav end mindre virksomheder.

Netop enterpriseløsninger er noget vi har stor erfaring med hos Peytz, men det var fint at høre nogle andre store spillere i branchen italesætte nogle af de fordele, og udfordringer vi også selv ser.

Udover talks

Udover en masse viden om WordPress, fik vi også netværket med andre WordPress-interesserede, og vi fik nogle gode interne snakke - både omkring det faglige indhold og hvordan vi gør tingene, hvad vi godt kunne tænke os i fremtiden.

Vil du vide mere?

Alle streams ligger tilgængelige her  https://www.youtube.com/@WordPress/streams 

Publiceret 3. juli 2023