Der findes mange forskellige typer af Cloud løsninger, og der er fordele og ulemper ved dem alle. Selvom man arbejder i en virksomhed med mange følsomme data, er der stadig mulighed for at etablere en fremtidsorienteret IT infrastruktur, der honorerer gældende regler og krav til data, og dermed understøtter virksomhedens forretning.
Er din virksomhed klar til den digitale cloud transformation?
I takt med at cloud teknologien udvikler sig, hopper flere og flere virksomheder med på cloud-bølgen. Men der er mange faktorer, som spiller ind, når virksomheder skal overveje en cloud-baseret tilgang til deres dataopbevaring.
For at opnå en succesfuld cloud adoption er det nødvendigt at vælge den rette cloud-løsning. I denne artikel gennemgår Peytz kontaktdirektør på Cloud, Ulrik Saxkjær-Ahmed, forskellen på Public og Private Cloud og de to løsningers fordele og ulemper.
Skal du vælge Public eller Private Cloud?
Mange virksomheder har svært ved at ved at finde ud af, hvilken cloudløsning der matcher deres behov og understøtter deres forretning. Og det er der sådan set ikke noget at sige til.
Peytz tilbyder både Public og Private Cloud til vores kunder, men hvilken løsning, der er bedst, afhænger af forskellige parametrer og prioriteringer om f.eks. datasikkerhed, performance, omkostninger, tilgængelighed og skalerbarhed.
Public Cloud - skalérbarhed i det uendelige
Public Cloud er den mest udbredte form for Cloud-baseret databehandling og anses for at være en effektiv løsning, der ikke kræver aktiv vedligeholdelse fra virksomheden. Virksomheden har ikke udgifter til hardware eller software, der skal understøtte infrastrukturen, det er noget Cloud udbyderen er ansvarlig for. Det betyder også, at man som virksomhed ikke skal bekymre sig om opdateringer, som sker helt automatisk. Derfor er du altid garanteret, at din Public Cloud-løsning er 100% up-to-date.
I en Public Cloud køber du så at sige en fuldt udstyret værktøjskasse, som sikrer den bedst mulige Cloud-oplevelse. Du får et kæmpe udvalg af services, og du kan trække på uanede ressourcer, som er i konstant i udvikling grundet de store datamængder, som udspringer af de øvrige brugere i Cloud-miljøet.
Den øgede skalerbarhed ved en Public Cloud reducerer samtidig udgifter til dyre servere, licenser og infrastruktur. Man betaler kun for det, man bruger, og slipper for overhead. En Public Cloud kan tilmed skaleres næsten uendeligt. Det har den fordel, at virksomheden kan være klar til spidsbelastninger og vækst i omsætning eller antal medarbejdere.
“I forbindelse med bingo-spillet til tv-programmet Fuld Plade havde vi behov for stor skalerbarhed 1 time om ugen, hvorefter behovet var minimalt. Med Peytz' hjælp til applikationsudvikling og Cloud opsætning fik vi ikke blot en stabil og hurtig applikation, løsningen var også økonomisk fornuftig."
ANDERS SCHÄFFNER, TV2
I en Public Cloud deler virksomheden hardware og lager med andre virksomheder, som lejer sig ind i det pågældende Cloud miljø. Som virksomhed accepterer du derfor, at dine data er placeret sammen med andre virksomheders data, dog fuldkommen separeret og komplet sikret fra de øvrige virksomheders data.
En Public Cloud er særdeles stabil og kører med 100% redundante løsninger, så nedetid er nærmest ikke-eksisterende. Hvis uheldet alligevel er ude, er det nemt og hurtigt at opsætte og anvende backup og Disaster Recovery.
Derudover skal man vide, at der kan være en risiko forbundet med at anvende Public Cloud, hvis Cloud udbyderen har et datalæk. Samtidig skal man kontinuerligt holde sig opdateret på lokationen af serverne, som anvendes, højst sandsynlig er placeret i et andet land i forhold til compliance og GDPR regler.
Private cloud – opnå stor kontrol over din data
Typisk anvendes Private Clouds af offentlige myndigheder, medicinalindustrien og finansielle institutioner, der har det tilfælles, at de ligger inde med personfølsomme- og virksomhedskritiske data. En Private Cloud giver nemlig den fordel, at man som virksomhed ved præcis, hvor ens data ligger opbevaret, og hvem der der har adminrettighederne.
Som navnet antyder, er en Private Cloud ikke offentligt tilgængelige. En Private Cloud er et lukket miljø, og du kan når som helst få alle dine data tilbageleveret. En Private Cloud kan være geografisk placeret hos virksomheden selv, eller den kan passes af en tredjepart, men hostes på et privat og lukket netværk.
“Efter Peytz overtog driften af vores applikationer og administrationen af vores Cloud-platform, har vi kunne fokusere på udvikling af vores site og vores brugere. Dét at vi altid kan få kontakt til Peytz og få hjælp, hurtigt og effektivt giver os stor tryghed.”
JACOB ROSENKRANS BØGH, FOLKEKIRKENS IT
Private Cloud giver langt større fleksibilitet, så den enkelte virksomhed selv kan tilpasse Cloud-miljøet til at imødekomme deres individuelle behov. Da det udelukkende er virksomheden, der har adgang til de data, der opbevares i en Private Cloud, og en Private Cloud ikke deler ressourcer med andre, giver det en højere grad af sikkerhed. Du opnår dog samme skalerbarhed og effektivitet som ved en Public Cloud.
Det kan være dyrt at etablere en Private Cloud, hvis virksomheden ikke har den nødvendige hardware i forvejen. En private Cloud kan skabe under-utilization, hvilket betyder, at du ikke kan skrue ned for kapaciteten. På samme måde er der heller ikke samme skalerbarhed ved en Private Cloud, så ønskes øget plads kan det betyde, at den fysiske infrastruktur skal øges. Private Cloud bygger nemlig på en virtualisering af virksomhedens egne servere og infrastruktur - og altså ikke en fælles standardiseret platform.
Hvilken cloud-løsning er den rette for din virksomhed?
Der er ikke et entydigt svar på, om du skal vælge en Public eller Private Cloud, for det afhænger helt af, hvilke behov din virksomhed har, og hvordan opsætningen og konfigurationen skal være.
En af de helt essentielle fordele ved at indgå i et Cloud-miljø er, at mange arbejdsgange kan automatiseres, og dermed sparer du værdifuld tid og ressourcer hos medarbejderne. Derudover kommer man ud over afhængighed af specifikke kompetencer, som får frigivet tid fra drift til i stedet at kunne fokusere på forretnings- og applikationsudvikling.
Overvejer du en Cloud løsning?
Få en Cloud Assessment nu og få et overblik over, om en Cloud løsning er det rette for dig og hvordan du kommer i gang.
Publiceret 22. februar 2023