Kontakt
Randi Hovmann, Direktør Creative
Digital Services Act (DSA) blev sidste uge vedtaget. Loven, som skal regulere det digitale område i EU og sikre fair konkurrence og beskytte brugernes rettigheder online, vil få stor betydning for både annoncører, medier, tech-virksomheder, og ikke mindst digitale marketeers.
Digital Services Act (DSA)
DSA vil medføre skrappere krav til transparens om f.eks. algoritmer og annoncering på nettet, og der indføres betydelige bøder til dem, som ikke overholder de nye regler.
DSA skal nu finjusteres af EU’s eksperter, så den vil komme til at stemme overens med de kompromiser, der er indgået. Forhandlingerne foregår i første halvår af 2022, og så snart det er på plads, vil den endelige version af Digital Services Act blive offentliggjort.
Her er de syv vigtigste ændringer, som DSA vil medføre
- De såkaldte Dark Patterns forbydes. Det betyder at design, som har til formål at nudge brugeren til f.eks. at give samtykke til cookies, de ellers ikke ville have accepteret, forbydes. Dark Patterns-begrebet er blevet introduceret af Harry Brignull i 2010, og defineres som “a user interface that has been carefully crafted to trick users into doing things”.
- Annoncering målrettet mod børn forbydes. Det samme gælder annoncering baseret på følsomme data, f.eks. seksuel orientering eller religion.
- Det skal være meget lettere at opsige et abonnement eller trække et samtykke tilbage.
- DSA giver digitale markedspladser et langt større ansvar for varer og indhold.
- Anbefalingsalgoritmer på nettet, som f.eks. sammensætter dit Facebook-feed for dig, skal kunne undgås og brugerne skal have en reel mulighed for at forstå hvordan disse algoritmer virker.
- Tech-giganter skal have større transparens omkring deres algoritmer. Det medfører, at Europa-Kommissionen og relevante myndigheder fremadrettet kan kræve adgang til algoritmer, hvis det vurderes, at disse kan have skadelig virkning.
- Store bøder, på op til 6% af den globale omsætning, til de virksomheder som ikke overholder loven ikke overholdes.
Vil du vide mere?
Læs mere om lovgivningen her.
Har du spørgsmål eller vil du vide mere om DSA, er du velkommen til at kontakte os.
Publiceret 22. februar 2023