Jan-Erik Revsbech og Thomas Hector blev inviteret til at tale på “The first ever KubeCon + CloudNativeCon China" i november 2018.

Efter 11-timers flyvetur var vores største bekymring, hvor omstændigt det ville være at få vores kære computere med præsentationen til konferencen igennem Kinas berygtede lufthavnssecurity. Men vi slap med at afgive fingeraftryk, iris scan, og hvad maskinerne ellers kunne tage af information fra os.

Kubernetes

I 2015 lancerede Google Kubernetes v1.0, som siden da har grebet Open Source-verdenen med storm. I dag bruger over halvdelen af verdens Fortune 100-firmaer Kubernetes.
Kubernetes er et container orchestration tool, som gør det lettere at lave deployment, scaling, hosting, monitoring og meget mere af et produktionsmiljø bestående af containere, så som Docker.

 

The Great Firewall of China

På hotellet mødte vi straks “The Great Firewall of China”: Ingen adgang til Facebook, Instagram, Google, Gmail, Google Maps, YouTube eller nogen af alle de andre mobile tjenester, vi er så afhængige af. De sociale medier var nok til at undvære, men da vi  bruger Google suite på arbejdet, var den firewall pænt irriterende.Vi var ellers forberedte hjemmefra (troede vi) og ville bare forbinde til vores Office VPN. Det viste sig så, at Kina har valgt at afbryde alle OpenVPN handshakes, så det var ikke muligt at etablere en forbindelse.

Jeg endte med at bruge Open Source programmet “SSHuttle” til at smide al min trafik igennem en AWS instance, som jeg så oprettede min VPN igennem, for at undgå, at de kunne se mit OpenVPN handshake. Det var omstændigt, virkede kun begrænset og kan ikke anbefales. Næste gang undersøger jeg, hvilken VPN der virker i Kina, før jeg tager afsted.

 

KubeCon Asia style

Mine forventninger til konferencen var høje. Tidligere på året deltog jeg på KubeCon Europe, et fantastisk arrangement, som blev afholdt i København. Den asiatiske søster havde 2500 deltagere og op til 13 parallelle spor at vælge imellem. Samtlige speaks bød på simultantolkning, så man kunne få oversat fra kinesisk til engelsk og omvendt. Desværre fungerede det ikke så godt, så jeg fik meget lidt ud af de kinesiske taler.

Så kom turen til Jan-Erik og mig. Trods de førnævnte simultantolknings-udfordringer var publikum meget interesserede i vores fortælling om, hvordan vi skabte en stor, skalerbar og succesfuld løsning for TV 2 med programmet Fuld Plade ved at udnytte Kubernetes til fulde.

 

 

Da vi sluttede, oplevede vi et stort engagement fra salen. Der var for mange spørgmsål, til at vi kunne komme hele vejen rundt, men snakken fortsatte bagefter, også senere på konferencen, når folk genkendte os og ville høre mere om vores erfaringer. En fed oplevelse.

Key takeaways

Konferencen gav os et spændende indblik i det asiatiske marked og vi hørte om mange store firmaer, som man ikke nødvendigvis kender i Europa. Et af dem var JD.com, et af Kinas største e-commerce sites, som også kan findes på Global Fortune 500-listen. Det er det 16. mest besøgte website i verden og har flere sidevisninger end LinkedIn, reddit og Netflix.

Netop JD.com vandt CNCF’s (Cloud Native Computing Foundation – KubeCons afviklere) “End User Award” for deres dyrkning af CloudNative i Kina. De kører et af de største “bare metal” Kubernetes clusters og Vitess deployments i hele verden. Vitess er et database clustering system for horizontal scaling af MySQL inde i Kubernetes og har været kernen af YouTubes database infrastruktur siden 2011. JD.com udskiftede desuden OpenStack med Kubernetes og minimerede dermed deres ressourceforbrug med 30%.

Det Asiatiske marked er i det hele taget godt med, hvad angår bidrag til udviklingen af Kubernetes.

Se denne top 10 over bidragsydere af den nyeste version af Kubernetes: De største fra Asien er Huawei og TenxCloud.

Kigger vi på top 20, er knap halvdelen af bidragsyderne fra Asien og ser vi på bidrag til CNCF’s projekter som helhed, er Kina på tredjepladsen efter USA og Tyskland.

To af de mest spændende CNCF-projekter, jeg ikke kendte til før konferencen, er Dragonfly og Harbor, som begge er udviklet i Kina.

Dragonfly

  • er udviklet af Alibaba
  • er et intelligent P2P-baseret image og fil distributionssystem
  • er lavet for at fjerne presset fra filservere, bruge færre ressourcer og mindre båndbredde. Et eksempel kan være Docker deploy, hvor images på 100mb hentes fra et registry på internettet, af flere tusinde servere samtidig.

Sammenligning med wget:

Her kan man tydelig se, at jo flere parallelle servere, der downloader, des større er vindingen med Dragonfly. Derudover oplyser Alibaba, at de kan spare op mod 99% båndbredde mod internettet ved at bruge Dragonfly.

Nærmere forklaring om Dragonfly kan findes her.

Harbor

  • er udviklet af VMware China
  • er et open source cloud native registry
  • opbevarer, signerer og scanner container images

Harbor fik ret meget taletid til KubeCon, og virker som et spændende projekt, som vi helt sikkert vil kigge nærmere på. Du kan læse mere om det her: https://goharbor.io/

Den speak jeg selv fik mest ud af var Michael Russell fra Elastics “Stop hitting yourself”. Den kan ses her.

Ingen hjemmelavede piratskibe

Til sidst vil jeg dele et skilt fra metroen. Det betyder (nok), at man ikke må køre rundt på perronen i hjemmelavede piratskibe.

Vil du vide mere?

Vil du høre mere om containers, orchestration tools og CloudNative teknologier, så må du endelig tage fat i mig eller Jan-Erik.